ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1997. Στεγάζεται στην Αίθουσα Τέχνης.

Η Κεντρική Σκηνή του διαθέτει 600 θέσεις, μεγάλη σκηνή και φουαγιέ  και σύγχρονο ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Στο υπερυψωμένο ισόγειο του ιδίου κτιρίου λειτουργεί η Εναλλακτική Σκηνή (Black Box) 80 θέσεων. Για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις  του ΔΗ.ΠΕΘΕ χρησιμοποιείται το Υπαίθριο Θέατρο Κοζάνης, 700 θέσεων, στο πάρκο του στρατοπέδου.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ .Κοζάνης στη μέχρι τώρα πορεία του έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και έχει παρουσιάσει έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου  στην Κοζάνη, την Αθήνα και σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και εννέα Συμβούλους  που διορίζονται με απόφαση του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το 1997 έως το 2007 καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης υπήρξε η Νανά Νικολάου. Από το 2007 έως το 2014 την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο Γιάννης Καραχισαρίδης. Από τον Φεβρουάριο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2017 καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου ήταν η Ελένη Δημοπούλου. Τώρα καλλιτεχνικός σύμβουλος του θεάτρου είναι ο Λευτέρης Γιοβανίδης.