Νέα

Το διπλό βιβλίο

του Δημήτρη Χατζή

ΤΕΤΑΡΤΗ 17, ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ “ΚΙΚΗΣ”

[su_divider top=”no” divider_color=”#de9d05″ link_color=”#0cc3e7″ size=”2″ margin=”2″] [su_row] [su_column size=”1/3″] Συμπαραγωγή
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών/ pequod
Σκηνοθεσία-
δραματουργική επεξεργασία
pequod
Παίζουν
Νικολίτσα Ντρίζη
Δημήτρης Ξανθόπουλος
Αγγελική Παπαθεμελή
Συμπαραγωγός της παράστασης και υποστηρικτής περιοδείας
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ιδρύματος Ωνάση
STEGI
ONASIS
[/su_column] [su_column size=”2/3″]Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.
[/su_column][/su_row] [su_custom_gallery source=”media: 5017,5018,5016,5015″ limit=”68″ link=”lightbox” title=”never” width=”145″ height=”140″][su_custom_gallery source=”media: 1906″ link=”lightbox”][/su_custom_gallery]

Η pequod

Η εταιρία θεάτρου «pequod» ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη συνδρομή του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και βρήκε το όνομα της στο θρυλικό σκαρί του αριστουργήματος του Χ. Μέλβιλ “Μόμπι Ντικ”. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει επίσης τις παραστάσεις Ο γλάρος του Α. Τσέχωφ (Κnot Gallery, άνοιξη και χειμώνας του 2010, Θέατρο Χώρα Bob theatre festival 2010 και 2011, πανελλαδική περιοδεία χειμώνας 2011), Από το φίφτυ- φίφτυ στον έρωτα του Δ. Χατζή στο πλαίσιο του 1ου Low Budget Festival 2010, Υπόθεση εργασίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2011 και Οι δυο μας τώρα του Χρήστου Αγγελάκου (Θέατρο Skrow, 2014).
Το Διπλό βιβλίο πρωτοπαρουσιάστηκε στς 18 Απριλίου 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάστηκε στο Παρίσι στο Théâtre de la ville στο πλαίσιο του φεστιβάλ Chantiers d’europe. Έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους στο πρώτο αυτό ανέβασμα της παράστασης τους: Χριστίνα Μωρόγιαννη και Γιάννη Κλίνη (ερμηνεία, συμετοχή στη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία), Δημήτρη Γεωργαλά (βοηθός σκηνοθέτη), Τάσο Παλαιορούτα (φωτισμοί), Βάσω Γιαννακοπούλου (επιμέλεια κίνησης) και Μίρκα Γεμεντζάκη (φωνητική επιμέλεια).
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/243

Did you like this? Share it!

0 comments on “Το διπλό βιβλίο

Comments are closed.