Νέα

Ο πολιτικός φανατισμός ως διαχρονικό φαινόμενο της Ελληνικής κοινωνίας

Οι «Δάφνες και Πικροδάφνες» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στην Κοζάνη
Ακόμη και τριανταέξι χρόνια μετά τη συγγραφή του από τον Δημήτρη Κεχαῒδη, η πολιτική κωμωδία «Δάφνες και Πικροδάφνες» παραμένει επίκαιρη και στις μέρες μας, μιας και τα φαινόμενα του πολιτικού φανατισμού και των μικροκομματικών συμφερόντων δεν λένε να βγούνε από τη νοοτροπία των Ελλήνων όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Οι θεατρόφιλοι Κοζανίτες είχαν την τύχη να απολαύσουν την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, που έπαιξε την Τετάρτη στο σανίδι της Αίθουσας Τέχνης Κοζάνης στα πλαίσια του φεστιβάλ του δικού μας ΔΗΠΕΘΕ, «Μέρες Θεάτρου».
Τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, μικρο κομματάρχες, υποστηρίζοντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, βιώνουν με ένταση την προεκλογική περίοδο στην Αρκαδία όπου συναντιούνται, αγωνιώντας για τα προσωπικά ο καθένας τους συμφέροντα.
Η που ανία που διακρίνει αρχικά τους ήρωες και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση, δίνει προοδευτικά την θέση της στην ένταση που τους κάνει ακόμη και να αλληλοτραυματιστούν υπερασπιζόμενοι όχι ίσως την πολιτική τους ιδεολογία αλλά το προσωπικό συμφέρον.
Σκανδαλώδη μυστικά για τους βουλευτές που ο καθείς υποστηρίζει αρχίζουν να αποκαλύπτονται, προκαλώντας κωμικοτραγικές καταστάσεις. Αυτές οι καταστάσεις είναι που καθιστούν το έργο δεικτικό απέναντι την ελληνική νοοτροπία καθώς οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά που διακρίνει τους τέσσερις ήρωες έχει τα πλοκάμια της βαθιά στο “σύστημα”.
Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη δίνει περισσότερη κινητικότητα στο έργο, που διαδραματίζεται σε ένα γραφείο με τους ήρωες καθιστούς. Ένα μπαλόνι που φουσκώνει και ξεφουσκώνει στη σκηνή ηχηρά, ένα δημοτικό τραγούδι που ακούγεται όταν αποκαλύπτεται ένα πολιτικό σκάνδαλο, ο ήχος μιας καρδιάς που χτυπά και υπαινίσσεται την αγωνία των ηρώων και άλλα πολλά αποτυπώνουν το στίγμα του σκηνοθέτη.
Φυσικά μας περιμένουν πολλές ακόμη «Μέρες Θεάτρου» και παραστάσεις. Αναμένουμε λοιπόν!
Πηγή: http://www.prlogos.gr/reportaz/27258-o-politikos-fanatismos-os-diaxroniko-fainomeno-tis-ellinikis-koinonias

Did you like this? Share it!

0 comments on “Ο πολιτικός φανατισμός ως διαχρονικό φαινόμενο της Ελληνικής κοινωνίας

Comments are closed.