Νέα

Μέρες θεάτρου: Ενθουσίασε το κοινό η ανατρεπτική "Οδύσσεια" των Patari Project, που μετατρέπουν τη δυσκολία σε πλεονέκτημα

H Σοφία Πάσχου σκηνοθέτιδα και οι Patari Project, προσφέρουν κάτι διαφορετικό στο σύγχρονο θέατρο, και αυτό το νοιώθεις βλέποντας την παράσταση τους ”Οδύσσεια”.
Η παράσταση της Σοφίας Πάσχου έκανε πρεμιέρα χθες στην αίθουσα τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης στα πλαίσια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ”Μέρες θεάτρου” που οργανώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Ελένη Δημοπούλου. Για όσους δε γνωρίζουν, να πούμε πως πρόκειται για ένα θίασο που ειδικεύεται στο σωματικό θέατρο τεχνική που διδάχθηκε η Σοφία Πάσχου στο Λονδίνο και που την μεταλαμπαδεύει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα.
Το ομηρικό έπος η «Οδύσσεια» είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή αρχαία κείμενα. Το γεγονός αυτό βοηθά την σκηνοθέτη να προσθέσει δικά της εντελώς χαρακτηριστικά στην αφήγηση χωρίς να παραβιάζει η να παραφράζει την ιστορία του Οδυσσέα και των συντρόφων του. Κι όμως επί μιάμιση ώρα βλέποντας την παράσταση και τους πέντε ηθοποιούς ανεβασμένους σένα πατάρι η κάτι σαν αρχαίο βωμό 1 x 1,60 μέτρα και 75 εκατοστά πάνω από το έδαφος δεν ακούς ούτε μια φορά το όνομα του ”πολυμήχανου”. Γιατί άραγε; Ποιος είναι ο Οδυσσέας; Μήπως είμαστε όλοι μυημένοι στο ρόλο του αναζητητή του προορισμού;
Η παράσταση είναι λιτή δίχως σκηνικά και κοστούμια, οι πέντε ηθοποιοί παλεύουν έχοντας ως εργαλείο μόνο το σώμα και τη φωνή τους. Τα μάτια του θεατή υποχρεωτικά εστιάζονται στα πρόσωπα τις κινήσεις τις ανάσες του λαρυγγισμούς τις ακροβατικές κινήσεις ισορροπίας στο βωμό η πατάρι, τον ιδρώτα που ρέει άφθονος στο πρόσωπο και το σώμα του Οδυσσέα και των συντρόφων του που σε κάθε ιστορία αποτυπώνεται διαφορετικά. Οι ηθοποιοί περιπλανήθηκαν σε θάλασσες, πάλεψαν με τέρατα, ταξίδεψαν στη χώρα των Λαιστρυγόνων στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, στην Κίρκη, στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Εν μέσω του περιπετειώδους ταξιδιού η σκηνοθέτης μας μεταφέρει για ελάχιστο χρόνο στην Ιθάκη και σε όσα συμβαίνουν με την Πηνελόπη και τους μνηστήρες.
Ξεχωριστή στιγμή, απο τις πολλές δυνατές κορυφώσεις της παράστασης, οταν οι ηθοποιοί πρέπει να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς συντρόφους τους. Τραγουδούν μουσικούς σκοπούς και μοιρολόγια στα ελληνικά στα Ρωσικά στα Τουρκικα και σε άλλες γλώσσες. Ενας φόρος τιμής σε όσους που χάθηκαν και χάνονται στην προσπάθεια να φτάσουν στην δική τους Ιθάκη.
Και όλα αυτά γίνονται πάνω σε δύο τετραγωνικά χώρο από πέντε ηθοποιούς που εναλλάσσουν μεταξύ τους ρόλους του Οδυσσέα, των συντρόφων του, των εχθρών του, της Πηνελόπης και των μνηστήρων με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βαρεθείς ούτε λεπτό. Στην παράσταση δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου ούτε λεπτό μακριά από τους ηθοποιούς. Παρατηρώντας τα σώματα τους τις κινήσεις των χεριών, ακούγοντας τους ήχους που βγαίνουν από πνευμόνια τους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια νοιώθεις να γίνεσαι και σύ μέρος της περιπέτειας. Οι πέντε ηθοποιοί είναι άψογοι ο Γιάννης Γιαννούλης, ο Μιχάλης Κουμαριανός, ο Θεοδόσης Κώνστας, η Σάντυ Σπυρίδη, και Εριφύλη Στεφανίδου.
Η «Οδύσσεια» της Σοφίας Πάσχου και των Patari Project που απολαύσαμε χθες, είναι μια μοναδική θεατρική εμπειρία, ένα ανατρεπτικό ταξίδι που συστήνεται ανεπιφύλακτα να το βιώσουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας δόθηκαν παραστάσεις για σχολεία της περιοχής που δήλωσαν έγκαιρα συμμετοχή.
Η Σοφία Πάσχου ένα νέο κορίτσι πολυτάλαντο με καλές σπουδές στο θέατρο δεν διστάζει να πειραματίζεται. Το όνειρο της, η ομάδα patari project να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα να παρουσιάσει την Οδύσσεια στις πλατείες των πόλεων και χωριών.
Πηγή: http://www.vetonews.gr/editorial/item/25334-meres-theatrou-i-anatreptiki-odysseia-ton-patari-project-pou-metatrepoun-ti-dyskolia-se-pleonektima

Did you like this? Share it!

0 comments on “Μέρες θεάτρου: Ενθουσίασε το κοινό η ανατρεπτική "Οδύσσεια" των Patari Project, που μετατρέπουν τη δυσκολία σε πλεονέκτημα

Comments are closed.