Υπόσχεση για καλύτερες μέρες από την Art Athina

Οι Έλληνες αγαπούν και στηρίζουν την Τέχνη. Κι αυτό φάνηκε για μια ακόμη φορά καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατηφόρισαν προς το Παλιό Φάληρό για να περιηγηθούν και να χαρούν την κορυφαία γιορτή τέχνης, την Art – Athina.Το κλειστό του ΤαεΚβοΝτο με τη μεγάλη εικαστική διοργάνωση αποκτά μια άλλη οντότητα και γίνεται σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους της τέχνης που στην καρδιά της κρίσης επιμένουν να αντιστέκονται και να δημιουργούν.
Η είσοδος μέσα από την εγκατάσταση του Ντίνου Ναυρίδη, προϊδέαζε για τα όσα έμελλε να δούμε. Σε ένα υποφωτιζόμενο χώρο το πάτωμα έμοιαζε να κυλά προς την αντίθετη φορά και ενώ προχωρούσες μπροστά σου δημιουργούσε την εντύπωση ότι πηγαίνεις πίσω.
Στον κυρίως χώρο της έκθεσης 26 ελληνικές αίθουσες τέχνης και 15 ξένες παρουσίασαν τις δημιουργίες περίπου τριακοσίων καλλιτεχνών – συνεργατών τους. Περιμετρικά 48 πλατφόρμες από 15 χώρες -επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου – φιλοξένησαν τις δουλειές επτακοσίων καλλιτεχνών όπως αυτή παράγεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες σε αναζήτηση κοινών λύσεων σε εικαστικά ερωτήματα.
Η πρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου στο καλωσόρισμά της αφού τόνισε την επιτυχία της Art-Athina να αποκτήσει θεσμική και οικονομική αυτάρκεια, επισήμανε την εμπιστοσύνη που δείχνει το φιλότεχνο κοινό στην κορυφαία διοργάνωση τέχνης γεγονός που ενθαρρύνει τις ελληνικές αίθουσες τέχνης για διαρκή συμμετοχή και βελτίωση των προσπαθειών τους, αλλά και την προσέλκυση κορυφαίων ξένων αιθουσών τέχνης.
«Πολλά έχουν αλλάξει στη σύγχρονη τέχνη και στην αγορά της, πολλά έχουν αλλάξει και στη ζωή μας, στην καθημερινότητα, στη θέση μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Παρόλα αυτά η καλλιτεχνική δημιουργία έχει μπει σε νέες βάσεις με μια ενδυνάμωση της δημιουργίας και εξωστρέφειας…» τόνισε ο γενικός διευθυντής της Art-Athina Αλέξης Κανιάρης και σημείωσε: «Η Art-Athina έχει ως ενεργό ρόλο να προβάλει όσο γίνεται περισσότερο τη δημιουργικότητα, να δώσει κίνητρα και να δημιουργήσει επαφές σε Ελλάδα και εξωτερικό…»
Μνήμες Μικράς Ασίας από τους Εν Φλω. Πώς ένα μικρό μουσείο γίνεται πυρήνας πολιτιστικού, κοινωνικού και ιδεολογικού προβληματισμού
SSSSSSSSSSSΗ όλη εικαστική πρόταση των ΕΝ ΦΛΩ αφορά στη δράση που θα πραγματοποιήσουν τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, όπου διαφορετικοί καλλιτέχνες θα δομήσουν με το έργο τους μια ολότητα, εμπνεόμενοι από το πολυποίκιλο υλικό που θα αντλήσουν από το Μουσείο. Ουσιαστικά, η δράση στην Art Athina 2015 λειτούργησε ως προάγγελος αλλά και γέφυρα που συνδέει τις δύο δράσεις, τους δύο τόπους, αλλά και την ανθρώπινη εμπειρία, λειτουργώντας σαν πλατφόρμα διεύρυνσης και ανταλλαγής απόψεων. Επιδίωξη να φανεί πώς ένα μικρό Μουσείο, όπως το Μικρασιατικού Πολιτισμού του Αιγάλεω, που αποτελεί, στην ουσία, έναν μικρό πυρήνα ιστορικού υλικού, αλλά και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να γίνει ένας μεγαλύτερος διάλογος που να αφορά έναν πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό προβληματισμό. Στόχος, δηλαδή, είναι η διάχυση, η διεύρυνση και η δημιουργία ενός δικτύου Τέχνης, ιστορίας, συνομιλίας, αλλά και ανθρωπιάς…
 
Εικόνες τυπωμένες, ζωγραφιές μνήμης, φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Μικρά Ασία, τυπωμένες σε κομμάτια πανί μεταφέρθηκαν στην Art Athina, ράβονταν επί τόπου μεταξύ τους από τους ΕΝ ΦΛΩ και από γυναίκες του συλλόγου των Μικρασιατών «Νέες Κυδωνίες» που στηρίζουν το Μουσείο του Αιγάλεω, δημιουργώντας, έτσι ένα μεγάλο patchwork. Εννοιολογικά και σημειολογικά μιλώντας, η ίδια η πράξη παραπέμπει στη συρραφή των εικόνων που συνδέονται με ανθρώπινες ιστορίες και όλες μαζί δομούν ένα όλον, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ιστορία, όπως τα pixels δομούν μια εικόνα, όπως τα κύτταρα έναν οργανισμό. Η συρραφή αυτή, παραπέμπει και στο χθες με το σήμερα, στην μέθεξη των εμπειριών των προγόνων και των απογόνων, αλλά και στην παράθεση της μνήμης με σκοπό τον εξαγνισμό…
Ένα τείχος συσσωρευμένων κρεμασμένων ενδυμάτων εποχής λειτούργησαν ως οχυρό προστασίας της συνεχούς δράσης στο περίπτερο ΕΝ ΦΛΩ της πλατφόρμας ΑRT ATHINA 2015. Ο θεατής έπρεπε να εισδύσει στο δρώμενο να συμμετέχει στον κερασμό και να κερδίσει, μαντεύοντας λέξεις κλειδιά το δικό του κομμάτι «μικροϊστορίας».
Για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παραχώρησε στους Εν Φλω κουστούμια από θεατρικές παραστάσεις.
IMG_2116
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.art22.gr/%CF%85%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-art-athi/

Did you like this? Share it!

0 comments on “Υπόσχεση για καλύτερες μέρες από την Art Athina

Comments are closed.