Συμμετοχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στις «Mικροϊστορίες» για την Art Athina 2015 από τους ΕΝ ΦΛΩ

Η πρόταση των ΕΝ ΦΛΩ «Mικροϊστορίες» για την Art Athina 2015 αφορούσε  τη δράση που θα πραγματοποιθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω, όπου διαφορετικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα αντλώντας από το πολυποίκιλο υλικό του Μουσείου.
IMG_2116Ουσιαστικά, η δράση στην Αrt Athina 2015 λειτουργεί σαν προάγγελος αλλά και σαν γέφυρα που συνδέει τις δύο δράσεις, τους δύο τόπους, αλλά και την ανθρώπινη εμπειρία, σχηματίζοντας μια πλατφόρμα διεύρυνσης και ανταλλαγής απόψεων. Αυτό που μας αφορά είναι το πώς ένα μικρό Μουσείο, όπως το Μικρασιατικού Πολιτισμού του Αιγάλεω, που αποτελεί, στην ουσία, έναν μικρό πυρήνα ιστορικού υλικού, αλλά και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα για να ανοίξει ένας διάλογος με πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό προβληματισμό.  Στόχος, δηλαδή, θα είναι η διάχυση, η διεύρυνση και η δημιουργία ενός δικτύου Τέχνης, ιστορίας, συνομιλίας, αλλά και ανθρωπιάς.
SSSSSSSSSSSΕικόνες τυπωμένες, ζωγραφιές μνήμης, φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Μικρά Ασία, τυπωμένες σε κομμάτια πανί  μεταφέρονται στον χώρο όπου διεξάγεται η Art Athina, ράβονται  επί τόπου μεταξύ τους από τους ΕΝ ΦΛΩ και από γυναίκες του συλλόγου των Μικρασιατών«Νέες Κυδωνίες» που στηρίζουν το Μουσείο του Αιγάλεω, δημιουργώντας, έτσι ένα μεγάλο μωσαϊκό.  Εννοιολογικά και σημειολογικά μιλώντας, η ίδια η πράξη  παραπέμπει στην συρραφή των εικόνων που συνδέονται με ανθρώπινες ιστορίες και όλες μαζί δομούν ένα όλον, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ιστορία, όπως τα pixels δομούν μια εικόνα, όπως τα κύτταρα έναν οργανισμό. Η συρραφή αυτή παραπέμπει και στο χθες με το σήμερα, στην μέθεξη των εμπειριών των προγόνων και των απογόνων, αλλά και στην παράθεση της μνήμης με σκοπό τον εξαγνισμό. Ένα τείχος κρεμασμένων ενδυμάτων εποχής λειτουργούν ως οχυρό προστασίας της συνεχούς δράσης που διεξάγεται μέσα στο περίπτερο P44 της πλατφόρμας Art Athina 2015. Ο θεατής καλείται να εισδύσει στο δρώμενο να συμμετέχει και να κερδίσει, μαντεύοντας λέξεις-κλειδιά, το δικό του κομμάτι «μικροϊστορίας».
Εδώ ήρθε να προστεθεί η εξαίρετη συλλογή κοστουμιών που μας δάνεισε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που  μετασχηματίστηκε σε ένα εμψυχωμένο παλμό σωμάτων των ξεριζωμένων από τα μικρασιατικά παράλια. Ευχαριστούμε για τη διάθεση του υλικού σας από το βεστιάριο. Το Περιοδικό ART22 από το σύνολο των πλατφορμών παρουσίασε μόνο το περίπτερο των «Εν-Φλω» και έκανε μνεία στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Διαβάστε περισσότερα:
Υπόσχεση για καλύτερες μέρες από την Art Athina
και
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» & Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω

Did you like this? Share it!

0 comments on “Συμμετοχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στις «Mικροϊστορίες» για την Art Athina 2015 από τους ΕΝ ΦΛΩ

Comments are closed.