Νέα

60 Μέρες Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Αναβάλλεται η «Ποιητική Μουσική Βραδιά» που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Η «Ποιητική Μουσική Βραδιά» βασισμένη σε σονέτα του Σαίξπηρ που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Νοεμβρίου αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.


400 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Άγγλου ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Το Δηπεθε Κοζάνης διοργανώνει φέτος ένα αφιέρωμα με τίτλο «60 Μέρες Σαίξπηρ», που συντίθεται από παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεχωριστές εκδηλώσεις με έντονα διαδραστικό χαρακτήρα. Στην εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ο σκηνοθέτης Στέλιος Χατζηαδαμίδης με μια ομάδα σπουδαίων συνεργατών και ηθοποιών ανεβάζει σε μια σύγχρονη, ανατρεπτική εκδοχή ένα από τα ωραιότερα έργα του Σαίξπηρ: το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας_dreamers.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον Σαίξπηρ ξεκινά στα τέλη του Σεπτέμβρη.60meres_saixpir

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
23, 24, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Δημιουργία εντύπου από την εφηβική ομάδα θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με αφορμή την παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers»
Στις 23,24 και 25 Σεπτεμβρίου του 2016 η Εφηβική ομάδα θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρακολουθεί τις πρόβες για το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers, συνομιλεί με τους συντελεστές (σκηνοθέτη, δραματολόγο, ηθοποιούς, τεχνικούς) και ζει βιωματικά την προετοιμασία της παράστασης και τη «μεταφράζει» δημιουργικά. Μέσα από συνεντεύξεις, έρευνα και ανάλυση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, την παρακολούθηση της παράστασης Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers, οι νέοι, με τη βοήθεια ειδικών (γραφίστας, εκδότης, τυπογράφος), δημιουργούν ένα έντυπο δικό τους που θα διανέμεται δωρεάν σε μορφή free press.

1, 2 Οκτωβρίου 2016
Eργαστήρι αφήγησης με την Ανθή Θάνου
Στις 1 και 2 Οκτωβρίου η Ανθή Θάνου μας προσκαλεί σε ένα βιωματικό εργαστήρι αφήγησης με τίτλο «Iστορίες Έρωτα και Aγάπης», που συνδέει την περίφημη ιστορία του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα με λαϊκά παραμύθια του τόπου μας.
Μοτίβα λαϊκών παραμυθιών, παραφθορές του μύθου μέσα στο έργο του Σαίξπηρ γίνονται αφορμή να ανακαλύψουμε επεισόδια από τη λαϊκή παράδοση και να τα αφηγηθούμε. Ο παραμυθάς στέκεται στο κέντρο του κύκλου, χειρονομεί, κάνει γκριμάτσες, συμπάσχει με τον ήρωα και αφηγείται τα κατορθώματά του.

7,8 Οκτωβρίου 2016
Διήμερο εικαστικής δημιουργίας σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Στις 7 και 8 Οκτωβρίου του 2016, με αφορμή το σύμφωνο συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με την Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, μια ομάδα νέων, καλεσμένη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, επισκέπτεται τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών. Η ξενάγηση στον χώρο θα γίνει σε συνεργασία με τους καθηγητές της Σχολής. Οι νέοι θα έχουν τη ευκαιρία να ζήσουν για να ένα διήμερο την εμπειρία της εικαστικής δημιουργίας και να «συνομιλήσουν» και να συμβιώσουν με νέους καλλιτέχνες. Ο σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η συνδημιουργία εικαστικών έργων με γενικό τίτλο «Όνειρα…» που θα εκτεθούν στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης στην πρεμιέρα της παράστασης Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers στις 14 Οκτωβρίου.

9 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου 2016 (Κυριακές)
«Παραμύθια στο Μικρό», πέντε από τα πιο σημαντικά έργα του Σαίξπηρ διασκευασμένα σε μορφή παραμυθιού για τους μικρούς μας θεατές.
Τις Κυριακές απο 9 Οκτωβρίου εώς 6 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιούνται τα «Παραμύθια στο Μικρό». Θεατρολόγοι που διδάσκουν στα παιδικά θεατρικά εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αναλαμβάνουν να διακευάσουν σε μορφή παραμυθιού πέντε απο τα πιο σημαντικά έργα του Σαίξπηρ: Άμλετ, Δωδέκατη Νύχτα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας και Χειμωνιάτικο παραμύθι. Την αφήγηση αναλαμβάνουν σπουδαστές των Θεατρικών εργαστήριων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, αφηγητές και ερασιτέχνες ηθοποιοί της πόλης μας. Στο Μικρό Θέατρο για τους μικρούς μας θεατές.

14 Οκτωβρίου 2016
Πρεμιέρα της παράστασης «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers»
Η νέα εφηβική παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας_dreamers σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χατζηαδαμίδη βασίζεται στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ένα από τα πιο σημαντικά και πολυδιάστατα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Με την παράσταση αυτή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τιμά την επέτειο για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου ελισαβετιανού ποιητή και επιχειρεί να μυήσει τους εφήβους αλλά και τους ενήλικες στον σαγηνευτικό κόσμο του σπουδαίου αυτού συγγραφέα.
Καλοκαίρι γινωμένο σ’ ένα δάσος μαγικό. Τέσσερις νέοι καταφεύγουν σ’ αυτό για να απολαύσουν τον έρωτα, μακριά από κανόνες, απαγορεύσεις και συμβιβασμούς. Ο Λύσανδρος, η Ερμία, ο Δημήτριος και η Ελένη βιάζονται να ζήσουνּ  ονειρεύονται, παίζουν, κυλιούνται στα λιβάδια, μαλώνουν και μονιάζουν, καρδιοχτυπούν, ανακαλύπτουν, τρελαίνονται από έρωτα και επιθυμία. Μαζί τους ξωτικά, βασιλιάδες και μαστόροι αλλά κι ένας αλλόκοτος ερασιτέχνης ψαράς συγκατοικούν σε ένα ονειρικό σκηνικό σύμπαν που προκαλεί αμέσως την …όρασή μας. Πώς βλέπουμε; Πώς ερωτευόμαστε; Και τι είναι αυτό που μας προσελκύει σε ένα πλάσμα; Μια παράσταση για την κωμική φύση αλλά και τις σκοτεινές διαδρομές του έρωτα, για τα «μάτια» των ερωτευμένων, για τα λόγια που κάποτε μας πλήγωσαν και επέστρεψαν μετά στα χείλη τα δικά μας, μα πάνω από όλα, μια παράσταση για όσους διεκδικούν τα όνειρά τους.

4,5, 6 Νοεμβρίου 2016
«Κινηματογραφικό αφιέρωμα στα έργα του Σαίξπηρ», επιλεγμένες μεταφορές των έργων του Σαίξπηρ στο σινεμά
Στις 4,5 και 6 Νοέμβριου 2016 θα πραγματοποιηθεί «Κινηματογραφικό αφιέρωμα στα έργα του Σαίξπηρ». Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κοζάνης θα προβληθούν στο Μικρό Θέατρο επιλεγμένες μεταφορές των έργων του Σαίξπηρ στο σινεμά για όλες τις ηλικίες. Οι τίτλοι των ταινιών θα ανακοινωθούν σύντομα.

12 Νοεμβρίου 2016
«Η μουσική είναι η τροφή του έρωτα»
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί η εκδήλωση «Η μουσική είναι η τροφή του έρωτα». Τραγούδια σε κείμενα και στίχους του Shakespeare. Μουσική από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα από τους Morley, Purcell, Arne, Vaughan-Williams, Finzi, Warlock κ.ά.

16 Νοεμβρίου 2016
«Μουσική και Εικόνα», μια βραδιά-ταξίδι στον μουσικό αυτοσχεδιασμό σε συνεργασία με τους Φίλους της Jazz μουσικής Κοζάνης
Στις 16 Νοεμβρίου 2016 θα παρουσιαστεί η εκδήλωση «Μουσική και Εικόνα». Θέματα, μελωδίες, μουσικές και ιδέες που επενδύουν την ατμόσφαιρα της πρώτης βουβής ταινίας Άμλετ του Σαίξπηρ παρουσιάζονται σε συνεργασία με τους Φίλους της jazz μουσικής Κοζάνης σε μια βραδιά-ταξίδι στον μουσικό αυτοσχεδιασμό.

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “60 Μέρες Σαίξπηρ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Comments are closed.