Χορεύοντας στη Λούνασα, από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Κοζάνης και Ιωαννίνων -(ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ)



 
 
Στο έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ “Χορεύοντας στη Λούνασα”, ένας νεαρός άντρας, ο Μάικλ, επισκέπτεται το σπίτι που γεννήθηκε στην φανταστική πόλη του Μπάλιμπεκ, στο Ντόνεγκαλ της Ιρλανδίας. Εκεί το μυαλό του ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1936 και ανασύρει μέσα από τη μνήμη του τη ζωή της ανύπαντρης μητέρας του και των τεσσάρων αδερφών της.
Το καλοκαίρι αυτό σηματοδοτείται από τρεις αφίξεις, αυτή του ιεραπόστολου θείου Τζακ από την Ουγκάντα, του πατέρα του Μάικλ λίγο πριν την αναχώρηση του με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ισπανία αλλά και της πρώτης ραδιοφωνικής συσκευής της οικογένειας. Και ενώ ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να γράψει ένα πολιτικό έργο, η ευαίσθητη ιστορική στιγμή μιας προσωρινής φαινομενικής ηρεμίας μοιάζει να αντανακλά την ευαίσθητη ισορροπία του σπιτιού των αδερφών Μάντι. Μια ισορροπία που διαταράσσεται από το ξέσπασμα ενός λυτρωτικού χορού των αδερφών, όταν το ραδιόφωνο εκπέμπει ξαφνικά ιρλανδική μουσική. Μια κραυγή ελευθερίας πέρα από την καταπίεση του καθολικισμού, την κοινωνική καταπίεση απέναντι στο γυναικείο φύλο και τη φτώχεια. Ένα τρυφερό έργο μνήμης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και επινόησης είναι δυσδιάκριτα. Όπως γράφει και ο Μπράιαν Φρίελ στο τελευταίο μονόλογο του Μάικλ: “Όταν φέρνω στο μυαλό μου το καλοκαίρι του 1936 με επισκέπτεται μια ανάμνηση πιο καθαρά απ’ όλες τις άλλες. Κι αυτό που με συναρπάζει σ’ αυτή την ανάμνηση είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι πιο πραγματική από το γεγονός και όλα είναι την ίδια στιγμή πραγματικότητα και ψευδαίσθηση”.
“Χορεύοντας στη Λούνασα” του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
Μετάφραση: Νικαίτη Κοντούρη
Δραματουργική ανάλυση: Ελένη Μολεσκη
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου
Σύνθεση ήχων-μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοι: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής: Ελένη Μολέσκη
Βοηθός σκηνογράφου: Βενετία Νάση
Παίζουν: Δημήτρης Φουρλής, Γιολάντα Καπέρδα, Θάλεια Γρίβα, Σοφία Βούλγαρη, Λίνα Φούντογλου, Σοφία Αντωνίου, Δημήτρης Ντάσκας, Δημήτρης Ναζίρης.
Μια συμπαραγωγή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων Κοζάνης και Ιωαννίνων.
Αίθουσα Τέχνης (Πάρκο Αγ. Δημητρίου, Κοζάνη, τηλ. 24610 24062)
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00, έως 18 Δεκεμβρίου 2016
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 7€ (φοιτητικό, ανέργων)
* Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα Ιωάννινα και σε άλλα μέρη της βορειοδυτικής Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 2017 θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, φιλοξενούμενη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Πηγή:theatreviewer.blogspot

Did you like this? Share it!

0 comments on “Χορεύοντας στη Λούνασα, από τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Κοζάνης και Ιωαννίνων -(ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ)

Comments are closed.