Forum Ιδεών για τις Βιβλιοθήκες & τον Πολιτισμό | 12 Μαΐου 2017

Θέμης Λιάκος, Πρόεδρος Δ.Σ.  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

«Είκοσι Χρόνια ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κοζάνης – Προκλήσεις, προοπτικές & πολιτικές για το μέλλον»

Σήμερα, εν έτει 2017, ο Δήμος Κοζάνης επιχειρεί την ιστορική μεταστέγαση όλου του αρχειακού πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, ενός θησαυρού που συγκεντρώθηκε τους τελευταίους τρεις αιώνες, στο νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάδειξη της πνευματικής μας κληρονομιάς και στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Επιτρέψτε μου να συνδέσω την ευτυχή αυτή περίσταση με μια εξαιρετική συγκυρία: Ακριβώς 20 χρόνια πριν, το 1997, η τότε Δημοτική Αρχή είχε λάβει άλλη μια σημαντική απόφαση, τη στήριξη του νεοσύστατου τότε θεσμού, των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στη χώρα μας, ιδρύοντας Περιφερειακό Θέατρο με έδρα την πόλη της Κοζάνης. Πυξίδα του από την αρχή της λειτουργίας του αποτελεί η ιδρυτική διακήρυξη, όπως την οραματίστηκε η εμπνεύστρια & δημιουργός των Περιφερειακών Θεάτρων, η Μελίνα Μερκούρη: η παραγωγή, δηλαδή, και δημιουργία ποιοτικού πολιτιστικού προϊόντος, μη υποτασσόμενου σε ταμειακές ή άλλες σκοπιμότητες, με βασικό σκοπό τη μύηση του κοινού μιας ευρύτερης περιφέρειας στις παραστατικές τέχνες.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στη μέχρι τώρα πορεία του έχει να επιδείξει συνεργασίες με κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες, έχοντας παρουσιάσει μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων, του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου, στην Κοζάνη, στην Αθήνα, καθώς και σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Έχει, επίσης, παραγάγει πλήθος παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών παρεμβάσεων.
Για να επιτευχθεί, λοιπόν, η επιπλέον ενίσχυση αυτού του σημαντικού φορέα, του Περιφερειακού μας θεάτρου, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν περαιτέρω οι τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις, να διευρυνθεί το κοινό του, μέσα από την εκπαίδευση αλλά και από παραστάσεις που βάζουν ψηλά τον πήχη χωρίς να αποτελούν, όμως, θέατρο του «δοκιμαστικού σωλήνα», καθώς και η ενεργοποίηση των θεατών μέσα από τη συμμετοχή τους, καθοδηγούμενη από ανθρώπους του θεάτρου. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσει ο εμπλουτισμός & η γνωριμία του κοινού με νέα έργα και νέους καλλιτέχνες.
Είναι επιτακτικό, ακόμη, να συνεχιστεί & να δυναμώσει η προσπάθεια που γίνεται πάνω στην εκπαίδευση των ερασιτεχνών και επαγγελματιών, μέσα από τον θεσμό των θεατρικών εργαστηρίων και των επαγγελματικών καλλιτεχνικών σεμιναρίων. Απώτερός μας στόχος θα ήταν στο μέλλον η ίδρυση θεατρικής/δραματικής Σχολής στην πόλη της Κοζάνης.
Σημαντικό είναι, επίσης, να εκμεταλλευτούμε τον αρχειακό πλούτο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης πολλαπλά· να πραγματοποιηθούν έρευνες σε παραγωγικά και κοινωνικά θέματα της περιοχής μας, ώστε να γίνει προσπάθεια αποτύπωσής τους σε θεατρικές φόρμες. Είναι, άλλωστε, επιτακτική η ανάγκη να μιλά το θέατρο, μέσα από τις παραστάσεις και τις δράσεις του, για φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προτείνονται νέοι τρόποι συνεργασίας με τους όμορους Δήμους. Με στόχευση την αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου του, ως κέντρου πολιτισμού, οργανώνεται η ανάπτυξη συνεργιών με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και της περιφέρειας (πχ. Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Αντιδημαρχία Πολιτισμού Καστοριάς, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας κ.λ.π.).
Θεμελιώδεις επιδιώξεις αποτελούν, ακόμη, αρχικά η συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με τα υπόλοιπα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, (έχει ήδη επιτευχθεί η συνεργασία με τα ΔΗΠΕΘΕ του άξονα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ με τη μορφή συμπαραγωγών)· επίσης με θεσμικούς φορείς και θέατρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στο πλαίσιο της επέκτασης της πολιτιστικής δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η εξάπλωση των δράσεων του θεάτρου είναι αναγκαία τόσο για λόγους που σχετίζονται με τον εκδημοκρατισμό του πολιτισμού, πώς δλδ θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όσο και με την αντίληψη του πολιτιστικού προϊόντος ως αναπτυξιακού εργαλείου.
Η Κοζάνη και μπορεί και πρέπει να γίνει κέντρο των δημιουργικών δυνάμεων του ελληνικού θεάτρου. Σημαντικοί καλλιτέχνες ήδη έρχονται, παρουσιάζουν το έργο τους και παραδίδουν εργαστήρια και μαθήματα επιπέδου(;) masterclass, σε μια κίνηση να έρθει το κοινό σε πιο στενή επαφή με τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε αυτό, κυρίως, προσβλέπει το Φεστιβάλ “Μέρες Θεάτρου”, ένας νεοσύστατος θεσμός που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015.
Κυρίαρχη όμως, πρόκληση και προοπτική, τα επόμενα χρόνια, θα αποτελέσει η διάχυση της καλλιτεχνικής μας δραστηριότητας και η εξωστρέφεια του πολιτισμικού μας προϊόντος, με την προβολή και προώθηση των παραστάσεών μας εντός και εκτός της χώρας μας. Κάποια βήματα ήδη γίνονται, και είναι πιθανόν να δούμε παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε κάποιους από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς παγκοσμίως, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και άλλα διεθνή Φεστιβάλ και θέατρα του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μας συνείδηση, και συγκεκριμένα το περιβαλλοντολογικό μας αποτύπωμα, οι Θεατρικοί οργανισμοί, το 2017, ζήτημα στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, οφείλουν να εναρμονιστούν με τις επιταγές της πολιτισμικής & οικολογικής βιωσιμότητας και να συνεισφέρουν ενεργά, επί παραδείγματι μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των παλαιών υλικών & σκηνικών τους.
Για να επιτευχθούν, αλλά και για να εδραιωθούν όλα όσα προαναφέρθηκαν, είμαστε υποχρεωμένοι να εκμεταλλευτούμε όλα τα ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, τομεακά, περιφερειακά & ευρωπαϊκά προγράμματα, και για αυτό τον λόγο είμαστε σε στενή επαφή με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δ.Μ.
Μέσα στον κυκεώνα της κρίσης που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε την ιστορική ευθύνη να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε, στο μέτρο του δυνατού, τους ελάχιστους πολιτιστικούς φάρους της ελληνικής περιφέρειας. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και τον Οργανισμό Πολιτισμού Κοζάνης, οφείλουν να αποτελέσουν το ανάχωμα απέναντι στον ισοπεδωτικό ουρμπανισμό και συγκεντρωτισμό της πρωτεύουσας, που μας διακρίνει, και να λειτουργήσουν αντίστροφα, “εξάγοντας” την πολιτιστική τους αξία, ξεπερνώντας τα περιφερειακά αλλά και εθνικά μας σύνορα.
 
Ελπίζω το 3ήμερο αυτό φόρουμ να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάδειξη σημαντικών ιδεών, συνεργασιών και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων όλων των φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένας πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας!

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Forum Ιδεών για τις Βιβλιοθήκες & τον Πολιτισμό | 12 Μαΐου 2017

Comments are closed.