Έναρξη Καλλιτεχνικού Σχολείου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με Μessy Play

“Έναρξη Καλλιτεχνικού Σχολείου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με
Μ
essy Play της ομάδας Hehe Art
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης υποδέχεται το καλοκαίρι με  το Καλλιτεχνικό Σχολείο και γιορτάζει στις 17 και 18 Ιουνίου την έναρξή του, με την δράση «Messy Play» της ομάδας Hehe Art. Μια γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά, τους γονείς και τις αισθήσεις.
Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 18:00 με 20:00  παιδιά ηλικίας 4 έως 12 και οι γονείς τους όσοι επιθυμούν θα έρθουν σε επαφή με τον πηλό στην δράση: «Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη, φτιαγμένη από πηλό!». Θα συνεχίσει η δράση την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 11:00 με 12:30 με τη διάλεξη της Ελένης Οικονομίδου (MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας) προς γονείς και παιδαγωγούς με θέμα: «Αισθητηριακό παιχνίδι και η σημασία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού» και η γιορτή θα ολοκληρωθεί με το Messy Play για παιδιά ηλικίας 4 έως 12 και οι γονείς τους όσοι επιθυμούν από τις 12:30 έως τις 14:00 στο Πέτρινο Αμφιθέατρο εντός του πάρκου Αγίου Δημητρίου.
 
«Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη, φτιαγμένη από πηλό!»
Με αφορμή την μεταφορά της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία ανεκτίμητης αξίας, και με εργαλεία μας μεγάλους όγκους φυσικού πηλού, τα χέρια και τη φαντασία μας, δημιουργούμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, την μακέτα του καινούριου κτιρίου αλλά και τα δικά μας βιβλία, με τα δικά μας μηνύματα! Έτσι, ασκούμε το μυαλό, το σώμα και τη φαντασία μας παίζοντας, εξοικειωνόμαστε με την γλυπτική με μεγάλους όγκους πηλού, και ενωνόμαστε ως ομάδα για έναν κοινό σκοπό! Ο πηλός είναι ένα μαγικό, αρχέγονο υλικό που προέρχεται από τη γη και επιστρέφει πάλι εκεί. Μας ενώνει με τη φύση, μας κινητοποιεί και μας χαλαρώνει και μας υπενθυμίζει τη δύναμη μας για συνεργασία και αναδημιουργία!
Καλό είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν ντυμένοι με πρόχειρα ρούχα ώστε να μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι τους χωρίς το άγχος του λερώματος!

Διάλεξη της Ελένης Οικονομίδου (MSc Αναπτυξιακής Ψυχολογίας) σχετικά με το αισθητηριακό παιχνίδι και τη σημασία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού.
Για ποιους λόγους τα μικρά παιδιά χρειάζονται το παιχνίδι με φυσικά και αισθητηριακά υλικά και την ελευθερία να λερώνουν και να λερώνονται; Πώς επηρεάζει όλους τους τομείς της ανάπτυξης η απουσία αισθητηριακών ερεθισμάτων από την καθημερινότητά τους εξαιτίας των στάσεων/επιλογών των ενηλίκων; Πώς μπορούν οι ενήλικοι να προσφέρουν στα παιδιά το κατάλληλο περιβάλλον ώστε τα παιδιά να χαρούν την παιδική τους ηλικία, να αγαπήσουν την τέχνη και την μάθηση, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους και να αναπτυχθούν ομαλά και ολοκληρωμένα σε όλα τα παιδιά ανάπτυξης;
 
 
Messy Play
Το messy play, ή αισθητηριακό παιχνίδι, είναι το φυσικό, ελεύθερο και ενστικτώδες παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Με χρώματα, αλεύρια, νερό, άμμο και πηλό, τα παιδιά, με τη φυσική περιέργεια που τα διακρίνει, επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν, λερώνονται και λερώνουν… Μέσα σε κλίμα ελευθερίας και αποδοχής, τους δίνεται η ευκαιρία να λειτουργήσουν σαν μικροί επιστήμονες, να νιώσουν με όλες τις αισθήσεις, να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, τόσο τις γνωστικές και κινητικές όσο και τις κοινωνικές και συναισθηματικές, καθώς παίζουν και διασκεδάζουν!

Οι ενήλικοι που συνοδεύουν τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα παιδιά τους να παίζουν με έναν τρόπο διαφορετικό, αλλά τόσο φυσικό, να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα της ανάπτυξης των παιδιών και φυσικά να παίξουν και οι ίδιοι σαν παιδιά και να ενισχύσουν το δεσμό τους με αυτά!
Προσοχή: Απαραίτητο είναι τα παιδιά και οι συνοδοί να φοράνε ρούχα πρόχειρα ώστε να λερώνονται άφοβα, καθώς και να υπάρχει μια πετσετούλα και μια δεύτερη καθαρή αλλαξιά! Μπορεί αυτό το παιχνίδι να λερώνει, αλλά τί σημασία έχουν λίγα λερωμένα ρούχα μπροστά στη χαρά, την συγκέντρωση και τη μάθηση που προσφέρει αυτού του είδους το παιχνίδι??
 
Λίγα λόγια για το Hehe Art, Play & Therapy
Το Hehe Art, Play & Therapy είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση η οποία προωθεί, μεταξύ άλλων, το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης, έκφρασης, αλλά και θεραπείας του ατόμου, καθώς και το δικαίωμα των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι και την τέχνη, πάντα μέσα σε κλίμα αποδοχής και ενσυναίσθησης. Το παιχνίδι μαζί τους είναι πάντα μια εμπειρία ανατρεπτική, δημιουργική και χαλαρωτική,  όπου δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες  ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίξουν, να εξερευνήσουν με τρόπο ελεύθερο και διαφορετικό, να λερωθούν, να εκφραστούν, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους και οι ενήλικοι να ξαναβρούν το παιδί και τη δημιουργικότητα μέσα τους παίζοντας με τα παιδιά, και να ενδυναμώσουν τον δεσμό τους με αυτά.
Εκτός από τις ανατρεπτικές και πάντα διασκεδαστικές ομάδες Messy Play,  οι Hehe πραγματοποιούν εργαστήρια κεραμικής και πηλογλυπτικής για παιδιά και εφήβους, καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, πρωινές ομάδες για παιδιά και γονείς υπό το συντονισμό έμπειρης νηπιαγωγού, εκπαιδευτικές συναντήσεις παιχνιδιού για σχολεία, θεραπευτικό παιχνίδι για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμβουλευτικές συναντήσεις για γονείς, παιδιά & εφήβους, επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με το messy play, τη δημιουργικότητα, το θεραπευτικό παιχνίδι κ.α.
 
Σάββατο 17 Ιουνίου :

  • 18:00 με 20:00 «Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη, φτιαγμένη από πηλό!» στο Πέτρινο Αμφιθέατρο εντός του πάρκου Αγίου Δημητρίου

Κυριακή 18 Ιουνίου :

  • 11:00 με 12:30 Διάλεξη : «Αισθητηριακό παιχνίδι και  η σημασία του για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού» Στην Αίθουσα Τέχνης
  • 12:30 με 14:00 Messy Play στο Πέτρινο Αμφιθέατρο εντός του πάρκου Αγίου Δημητρίου

Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα: 2461024062 και 6987991949
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε κάντε την κράτησή σας εγκαίρως.

Print

Did you like this? Share it!

0 comments on “Έναρξη Καλλιτεχνικού Σχολείου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με Μessy Play

Comments are closed.