Η «Μαζώχτρα» τριγυρνάει ακόμη στις γειτονιές της Κοζάνης


Μπορεί μια Μαζώχτρα να παντρευτεί ένα αρχοντόπουλο; Και μπορεί μια Μαζώχτρα να καταστρέψει ένα ολόκληρο χωριό; Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης αναστατώνει τις «γειτονίες» της πόλης και των χωριών στα πλαίσια του θεσμού «Λασσάνεια» 2017, με τη «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Η αριστουργηματική νουβέλα του Αργύρη Εφταλιώτη – γεμάτη επαναστάσεις, έρωτες και προδοσίες αφηγείται μία ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα  χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», στα τέλη του 19ου αιώνα, την περίοδο των μεγάλων  εξεγέρσεων στο νησί. Δύο νέοι, ο Πανάγος, το αρχοντόπουλο, και η Ασήμω, η πανέμορφη μαζώχτρα, ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Γρήγορα όμως ο Πανάγος εγκαταλείπει την Ασήμω κι εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χλευασμό του χωριού. Πληγωμένη, αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή της και με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό, σπέρνει τη συμφορά.  Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν  ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες κι ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες. «Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη ρίζα και τη  φύτρα του κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»
Μια παράσταση που άγγιξε και εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς σε μια πορεία 2 χρόνων. «Μια πραγματεία για την τάση μας να υιοθετούμε άκριτα ανεπιβεβαίωτες φήμες, καταδικάζοντας τον «ξένο» για οτιδήποτε διαταράσσει την κανονικότητά μας»(Χ. Σανούδου/ Καθημερινή). «Μια τεχνικά άψογη μεταφορά ενός κειμένου στο σώμα τριών ηθοποιών, αλλά με σκηνική ποίηση» (Τ.Καραόγλου/ elculture).
«Η τριάδα των ηθοποιών στη σκηνή, αλαφραίνουν την πυκνότητα του λόγου, κάνοντας την ιστορία να ρέει γάργαρη και δροσερή» (Ι.Πρωιμάκης / popaganda). «Οι ηθοποιοί κάνουν έναν μαραθώνιο σε κάθε παράσταση.» (Mix Grill).  Πρόκειται για μια από  αυτές «τις “μικρές” θεατρικές σκηνές που δημιουργούν “μικρά θαύματα”» (Μ.Λυμπεροπούλου/presspublica).
Με τη «Μαζώχτρα» θα αναστατωθείς, θα τραγουδήσεις, θα χορέψεις, θα κλάψεις και θα γελάσεις.
Δευτέρα 19 Ιουνίου,  στο χώρο του φανού της περιοχής Κρεβατάκια στις 21:00
Τρίτη 20 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της Ξηρολίμνης  στις 21:00
Πέμπτη 22 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής του Αγίου Αθανασίου στις 21:00
Παρασκευή 23 Ιουνίου, στην πλατεία του χωριού  Καρυδίτσα στις 21:00.
Σάββατο 24 Ιουνίου, στο χώρο του Φανού της περιοχής του Αγίου Δημητρίου στις 21:00
 
 Τρίτη 27 Ιουνίου, στην πλατεία Αριστοτέλης, στο χώρο του φανού στις 21:00
Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής Σκ’ρκα στις 21:00
Παρασκευή 30 Ιουνίου, στο χώρο του φανού της περιοχής Πλατάνια στις 21:00
Σάββατο 1 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο, του χωριού Πετρανά στις 21:00
Κυριακή 2 Ιουλίου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής στις 21:00
 
Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην Παύλου Μελά (πλατεία) στις 21:00
Τετάρτη 5 Ιουλίου, στα  Αλώνια (πλατεία) στις 21:00
Πέμπτη 6 Ιουλίου, στα Κοίλα (αυλή κοινοτικού καταστήματος) στις 21:00
Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο Καπνοχώρι (χώρο του πολιτιστικού συλλόγου) στις 21:00
 
Δευτέρα  10 Ιουλίου, στην  Κάτω Κώμη (πλατεία) στις 21:00
Τρίτη 11 Ιουλίου, στον Άγιο Δημήτριο (αυλή Δημοτικού Σχολείου) στις 21:00
 Τετάρτη 12 Ιουλίου, Κασμιρτζίδις (Σμάθκο) στις 21:00
Παρασκευή 14 Ιουλίου, στην  Άνω Κώμη (Μορφωτικός Σύλλογος) στις 21:00
Σάββατο 15 Ιουλίου, στο Ζ.Ε.Π. (στο χώρο του φανού) στις 21:00
 
Τετάρτη 19 Ιουλίου, στην Λευκόβρυση (Πλατεία) στις 21:00.
Πέμπτη 20 Ιουλίου, στην Ποντοκώμη (Πλατεία) στις 21:00
 
 
 

Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Ερμηνεύουν:  Νάντια Δαλκυριάδου, Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Δημοσθένης  Ξυλαρδιστό
 
H Νάντια Δαλκυριάδου γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κρύα Βρύση του Νομού Πέλλας.Από το 2015 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.
Εχει συνεργαστεί με τους  Γ.Καλαιτζή, Γ.Παρασκευόπουλο, Κ.Ρουγγέρη, Μ.Σιώνα, Σ.Μαυρόπουλο, Ν.Βουδούρη,Ο.Γωνιάδη, Ε.Δημητροπούλου, Ι.Σιδέρη,  Δ.Μακαλιά, Κ.Παπακωνσταντίνου.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ANUMATI  η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το θέατρο για βρέφη.
 

Ο Θοδωρής Θεοδωρίδης γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. (2006).
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής με τους : Ανδρέα Βουτσινά, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Μαρία, Κατσανδρή, Φούλη Μπουντούρογλου, Λίνα Λαμπράκη, Αλέκο Ουδινότη, Δημήτρη Καμπερίδη, Τάσο Ράτζο, Πέρη Μιχαηλίδη, Νικήτα Τσακίρογλου, κίνησης και χορού με τους Κώστα Γεράρδο και Αναστασία Θεοφανίδου και κινηματογράφου με τους:  Τάσο Ψαρρά, Περικλή Χούρσογλου.
 
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός από το 2006 έως και σήμερα με το Κ.Θ.Β.Ε, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, το Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, το θέατρο ΠΟΡΤΑ, Θέατρο 104, και άλλους θεατρικούς οργανισμούς και ομάδες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο, αλλά και σε περιοδείες ανά την Ελλάδα καθώς και  με τους σκηνοθέτες : Κωνσταντίνο Ρήγο, Κάρμεν Ρουγγέρη, Δημήτρη Ιωάννου, Γλυκερία Καλαϊτζή , Τάσο Ράτζο, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Γιώργο Χατζηδάκη, Τάσο Αγγελόπουλο,  Γιώργο Μαρκόπουλο, Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Τα τελευταία χρόνια έχει ως βάση εργασίας την Αθήνα όπου ασχολείται ενεργά ως ηθοποιός με την μεταφορά λογοτεχνικών έργων στη θεατρική σκηνή («Χαλασοχώρηδες» του Αλ.Παπαδιαμάντη, «Η Μαζώχτρα», του Αργ.Εφταλιώτη κ.ά.)

 
Ο Δημοσθένης Ξυλαρδιστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε θέατρο στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Δουλεύει στο θέατρο από το 2003. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Β. Μυριανθόπουλος, (Ο πρίγκιπας κι ο Φτωχός), Τάκης Τσαρσιταλίδης (Ο μικρός Πρίγκιπας, Τομ Σόγιερ, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες), Δ. Μωραΐτη, Χ. Ρώμα (Ως την άκρη του Ονείρου), Μ.Τσότρας (Τα 3 γουρουνάκια), ), Guy Στεφάνου (Δύο Ξεροκέφαλες Κουτάλες), Μ. Κακογιάννης(Κοριολανός), Γ. Μαρκοπούλου (Πίσω από το Ηρώων), Aki Isoda (Λαίδη Μάκβεθ & Ένα Όραμα της Οφηλίας), Μ. Κοντούλη (Γελώντας άγρια),   Δ.Ζωγραφάκης (Αιώνια Ειρήνη, Παιχνίδι της Σφαγής, “degree”), Κ. Σταματόπουλος (Οι Παλαιστές), Γ. Κουσκουλής (Καπετάν Μιχάλης), ), Κ. Παπακωνσταντίνου (Χαλασοχώρηδες, Το Ρωμαϊκό Λουτρό, Η Μαζώχτρα). κ.α.

 
 
[su_custom_gallery source=”media: 9349,9350,9351,9352″ limit=”68″ link=”lightbox” width=”200″ height=”170″ title=”never”][su_custom_gallery source=”media: 1906″ link=”lightbox”][/su_custom_gallery]  

Did you like this? Share it!

0 comments on “Η «Μαζώχτρα» τριγυρνάει ακόμη στις γειτονιές της Κοζάνης

Comments are closed.