Έναρξη για το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης 2017 – Γκαλά των Καθηγητών   

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης στις 8.00μ.μ με ελεύθερη είσοδο για το μουσικόφιλο κοινό της πόλης, το Γκαλά των καθηγητών του Διεθνούς Σεμιναρίου Μουσικής Κοζάνης, μια πανηγυρική έναρξη-συναυλία.
Την εκδήλωση άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σεμιναρίου, Διονύσης Μαλλούχος  ο οποίος ερμήνευσε συμβολικά τρία από τα 24 Πρελούδια για πιάνο,  του γεννημένου στη Μακεδονία συνθέτη Γιάννη  Ανδρέου Παπαϊωάννου (1910 – 1989): Σεληνόφως (αρ. 5), Ακουαρέλα (αρ. 3) και Γαλήνη (αρ. 14).
Στη συνέχεια η σπουδαία σολίστ βιολιού, αλλά και δημιουργός,  με συνεχή παρουσία στη διεθνή σκηνή Valerie Pearson από τη Μ. Βρετανία, η οποία διδάσκει στο Σεμινάριο σύνθεση, βιολί και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, ερμήνευσε το έργο Salut d’Amour του Εdward Elgar. Στο πιάνο η Nicola Harrington, οργανίστα από τη Μ. Βρετανία, και ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου Ricercati ερμήνευσε ένα μείγμα παλαιάς, νέας και δημώδους πολυφωνικής μουσικής.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα έργα:
Franz Doppler: Andante και Rondo με τρεις από τους Κοζανίτες καθηγητές και σολίστ του Σεμιναρίου: Nικολό Δημόπουλο,  Α΄ κορυφαίο φλαουτίστα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερη δισκογραφική και συναυλιακή δραστηριότητα,  ιδρυτικό μέλος του ΔΣΜΚ,  Νίκο Παπαπαρασκευά, πρώτο φλαουτίστα της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και μέλος συνόλων με συνεχή δράση στη σύγχρονη μουσική σκηνή, και Δημήτρη Δημόπουλο, πιανίστα με εξαιρετικά ευρύ ρεπερτόριο και διεθνή συναυλιακή παρουσία, μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ από το 1999, ιδρυτή (1988) και πρώτο διευθυντή του ΔΣΜΚ.
 

  1. Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο: ( I. Allegro malinconico, II. Cantilena: Assez lent) με τη Fiona Mancey-Jones από τη Μ. Βρετανία, η οποία συνδυάζει την καριέρα της ερμηνείας  του φλάουτου με εκείνη της διδασκαλίας στην Αγγλία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή,  με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία ενηλίκων, αλλά και παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.  Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.
  2. Poulenc: Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο: II. Romanza (Très calme) με τον κλαρινετίστα Δημήτρη Λεοντζάκο, μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης,  με προσανατολισμό στην ερμηνεία της μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα,  και έξι ποιητικές συλλογές από το 2001. Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.
    G. Fauré: Élégie, έργο 24  με τον βιολοντσελίστα Ζoran Stepic, μέλος της ΚΟΘ και καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, και συγγραφέα του βιβλίου Περί μουσικής διδασκαλίας (Μολύβι 2015), στο οποίο διερευνά συστηματικά τη σύμπραξη της ψυχολογίας, παιδαγωγίας, ανατομίας και κινησιολογίας στη διδασκαλία του βιολοντσέλου. Στο πιάνο ο Παναγιώτης Δημόπουλος, σολίστ πιάνου με δισκογραφική παρουσία σε παραγωγές γνωστών εταιριών του εξωτερικού και συναυλιακή δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο, αλλά και συνθέτης με παραγγελίες και παρουσιάσεις έργων του από σολίστ και σύνολα στην παγκόσμια σύγχρονη μουσική σκηνή. Διευθυντής του ΔΣΜΚ στην περίοδο της αναβίωσής του (2012-2014).
  3. Donizetti:  Άρια Una furtiva lagrimaαπό την όπερα Ελιξήριο του Έρωτα, με τον τενόρο Filippo Piccolo ο οποίος έχει εμφανιστεί  στις σκηνές των πιο σημαντικών λυρικών ιταλικών θεάτρων, αλλά και των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με πολλές ηχογραφήσεις για τη RAI και  παραγωγές CD για σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες. Διδάσκει τραγούδι στο Istituto Superiore di Studi Musicale V. Bellini στην Κατάνια.  Στο πιάνο η Έμη Τσιούρα, σολίστ πιάνου και έμπειρη διευθύντρια χορωδίας,  με πολύχρονη παρουσία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής, των φωνητικών συνόλων, αλλά και της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του ΔΣΜΚ συντονίζει το εργαστήριο «Τραγούδι για Όλους» που απευθύνεται ακόμα και σε ενδιαφερόμενους χωρίς γνώσεις Μουσικής.
  4. Bolcom: Graceful ghost rag για σόλο πιάνο με τον Δημήτρη Δημόπουλο,

για το κλείσιμο της πανηγυρικής συναυλίας των καθηγητών του ΔΣΜΚ.
Οι καθηγητές συγκίνησαν το κοινό που τους ευχαρίστησε για την υπέροχη μουσική βραδιά με ένα θερμό χειροκρότημα.
Η βραδιά έκλεισε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου όπου καθηγητές, μαθητές και ακροατές αντάλλαξαν μουσικές κουβέντες.
Παραγωγή ΔΣΜΚ: ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Διονύσης Μαλλούχος
Τηλεφωνικό Κέντρο: 24610-24062
Email: seminaria.dipethekozanis@gmail.com
 
Χορηγοί:
Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (σεμινάριο και συναυλία 30ης Αυγούστου),
Πιάνα Γιαννακίδη (παραχώρηση του πιάνου συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης),
ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας).
 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Έναρξη για το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης 2017 – Γκαλά των Καθηγητών   

Comments are closed.