«Η Κοζάνη Ταξιδεύει Στον Κόσμο»

Διαγωνισμός ιστορίας από το Δήμο Κοζάνης με έπαθλο ένα ταξίδι τεσσάρων ημερών στην Βιέννη   

Το πρώτο ταξίδι της Κοζάνης στον κόσμο, ξεκινά με ένα οδοιπορικό στην Βιέννη της Χάρτας του Ρήγα. Η διαδρομή προς την Βιέννη, στα ίχνη της Χάρτας, στοχεύει στην ανάδειξη του τρόπου που συνδέονται οι δύο πόλεις ιστορικά και βασίζεται στην παράσταση του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης «Με Την Πένα Σπαθί».

Το έργο του Μιχάλη Πιτένη, «Με την Πένα Σπαθί», πραγματεύεται μια υποθετική συνάντηση της Μητιώς Σακελλαρίου με τον Γεώργιο Λασσάνη και τον Ρήγα Φεραίο και αποτελεί φόρο τιμής στην συμβολή των Κοζανιτών συγγραφέων και διανοουμένων στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Ο διαγωνισμός κατά το χρονικό διάστημα (15 Ιουλίου – 15 Αυγούστου) περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις γνώσεων για την ιστορία των λόγιων ηρώων της Κοζάνης. Οι απαντήσεις περιλαμβάνονται μέσα στην παράσταση θα δοθεί στις 31 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης στο YouTube.

Η  συμμετοχή στο διαγωνισμό θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά στην ακόλουθη φόρμα https://forms.gle/1S3hCMH7D8BjyDtr6 είτε καταθέτοντας το έντυπο ερωτηματολόγιο που θα παραλαμβάνεται από το Γραφείο Δημάρχου (Πλατεία Νίκης 1, Δημαρχείο). Η φόρμα συμμετοχής, καθώς και οι πληροφορίες του διαγωνισμού είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Δήμου Κοζάνης cityofkozani.gov.gr.

Κατόπιν του διαγωνισμού, ο νικητής/νικήτρια θα ταξιδέψει με έναν συνοδό της επιλογής του/της, έναν ιστορικό και έναν κινηματογραφιστή στην Βιέννη, για τέσσερις ημέρες, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Η κλήρωση για τον νικητή του διαγωνισμού, ανάμεσα στα δελτία συμμετοχών με τις σωστές απαντήσεις, θα γίνει ηλεκτρονικά παρουσία δημάρχου και συμβολαιογράφου.

Σε αυτό το ολιγοήμερο ταξίδι ο νικητής θα επισκεφθεί:

  1. Το Στενό των Ελλήνων (Griechengasse), όπου βρισκόταν και το τυπογραφείο των Μαρκίδων Πούλιου, στο οποίο τυπώθηκε η Χάρτα του Ρήγα. Σήμερα βρίσκεται εκεί το Fenster Café.
  2. Την κρατική όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper).
  3. Τον ναό του Αγίου Γεωργίου.
  4. Το κοιμητήριο στο Sankt Marx, το τελευταίο με μνημεία και διαρρύθμιση Biedermeier, που περιλαμβάνει το ελληνικό τμήμα, στο οποίο ετάφησαν ελληνορθόδοξοι που έζησαν στη Βιέννη από το 1784.
  5. Την οικία στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 18 ακριβώς απέναντι από τον Ναό της Αγ. Τριάδος που άνηκε στον Έλληνα έμπορο Χριστόφορο Νάκο.
  6. Το κτίριο στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 12 όπου βρισκόταν το Darvarhof, η οικία η οποία έλαβε το όνομα της από τον Ιωάννη Δάρβαρη, ο οποίος και την απέκτησε το 1795. Το κτίριο κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από μεταγενέστερο το 1895.
  7. Την οδό Δούμπα (Dumbastrasse) μπροστά από το Künstlerhaus που έλαβε το όνομα της από τον Νικόλαο Δούμπα το 1900.
  8. Το ανάκτορο του Δούμπα (Δούμπα Μέλαθρον) στο Parkring 4, στη γωνία Zedlitzgasse.
  9. Την οδό Hohen Markt 8 όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Σινά (Σινά Μέλαθρον). Η πρόσοψη του κτιρίου ανακαινίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (Hansen). Το κτίριο κατεστράφη από πυρκαγιά το 1945.

Οι επισκέπτες και όλοι οι κάτοικοι της Κοζάνης που θα παρακολουθούν την δράση μέσω του διαδικτύου, θα απολαύσουν την πόλη και θα έχουν χρόνο να αφομοιώσουν την σύνδεση της Κοζάνης με την Βιέννη και με τους ανθρώπους που σχετίζονται ιστορικά.

Χορηγός δράσης:  Μ.Α.Ε. ΕΔΑΔΥΜ

Did you like this? Share it!

0 comments on “«Η Κοζάνη Ταξιδεύει Στον Κόσμο»

Comments are closed.