«I am my world» «Είμαι ο κόσμος μου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«I am my world» «Είμαι ο κόσμος μου»

 

Η ομάδα Εν Δυνάμει σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης θα πραγματοποιήσει πενθήμερο εργαστήριο με τίτλο «Είμαι ο κόσμος μου», όπου μέλη της ομάδας Εν Δυνάμει θα συνεργαστούν με μία ομάδα τοπικών νέων, με και χωρίς αναπηρία .

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να ενθαρρύνει τους νέους, με και χωρίς αναπηρία, να εκφραστούν, να διαχειριστούν συγκρούσεις, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν την πραγματικότητα στην οποία επιθυμούν να ζήσουν, να εξερευνήσουν και να βιώσουν έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και να μάθουν πώς να μεταμορφώσουν τον δικό τους κόσμο με τον ίδιο τρόπο.

Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης με στόχο οι συμμετέχοντες: να κτίσουν την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση ασφάλειας για να εκφράζονται να μοιραστούν και να ξορκίσουν εμπειρίες αποκλεισμού και διάκρισης να εξοικειωθούν με τον πώς μπορεί να μοιάζει η ζωή σε μία κοινωνία όπου η ισότιμη μεταχείριση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση να ενεργοποιήσουν την ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες και τα όνειρα των άλλων να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κατανόησης, της ανεκτικότητας να μάθουν πώς να προετοιμάζουν μια ειρηνική κοινωνική / πολιτική παρέμβαση να εκφράσουν δημιουργικά την αλλαγή που θέλουν να φέρουν στον κόσμο. Στα μέρη του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία δομημένου διαλόγου, παιχνίδια ρόλων, δημιουργικής γραφής, ασκήσεων χορού και θεάτρου. Οι ομάδες θα βιώσουν ένα ισότιμο και δυναμικό περιβάλλον και τρόπο εργασίας, δημιουργία, συνύπαρξη.

Οι συμμετέχοντες  είναι νέοι με και χωρίς αναπηρία καθώς και εκπαιδευτές νέων. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από την προηγούμενη εμπειρία τους στις τέχνες. Οι επιλεγμένες ασκήσεις και πρακτικές προσφέρονται σε πολλές παραλλαγές, ώστε κάθε άτομο να μπορεί να εκτελέσει.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί από τo Σάββατο 6 έως Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021.

Τα εργαστήρια δίδονται δωρεάν.

Στο τέλος των εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Η ομάδα Εν δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το ανοίκειο, το περίεργο, το διαφορετικό και το ξένο ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Μερικά δείγματα της δουλειάς της ομάδας Εν δυνάμει είναι η θεατρική τριλογία Το Άλλο Το Κανονικό αποτελούμενη από τις παραστάσεις: Ο  Άνθρωπος  Ανεμιστήρας  ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα (2014-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε σε πολλά θέατρα της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας αλλά και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Créarc – Rencontres du Jeune Théâtre Européen της Γκρενόμπλ (Γαλλία) και Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival 2019, το Άλλο Σπίτι (2015-16), μια συμπαραγωγή με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Φεστιβάλ των Δημητρίων 2016 και Ερωτευμένα Άλογα (2018-σήμερα), η οποία παρουσιάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Φεστιβάλ Δάσους 2018 και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου και καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου. Στο χώρο των εικαστικών ξεχωρίζουν οι  εκθέσεις  Home? Το  μικρό-μικρό  σπίτι(2015) που έλαβε χώρα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony και της Θούλης Μυσιρλόγλου αλλά και η εικαστική εγκατάσταση ΣΗΜΑΔΙΑ (2018) που φιλοξενήθηκε επίσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, υπό την εικαστική επιμέλεια του Richard Anthony. Η ομάδα Εν δυνάμει έχει κυκλοφορήσει επίσης το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο με τίτλο ΔΥΝΑΜΗ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ; (2016), το οποίο βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Design στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιέννης.

Βιογραφικά εισηγητών εργαστηρίων-μελών της ομάδας Εν Δυνάμει

Ελένη Δημοπούλου

Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνική διευθύντρια των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων Κοζάνης (2015-2018) και Ιωαννίνων (2018-2020), δημιουργός της ομάδας Εν δυνάμει και πρόεδρος του Σωματείου Εν δυνάμει.Γεννήθηκε το 1958 στην Κωνσταντινούπολη. Εργάζεται στο χώρο των Τεχνών από το 1977. Έχει σπουδάσει στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη.Βασικό μέλος της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης από το 1987. Μετά από 42 συνεπή και πιστά χρόνια στο χώρο του θεάτρου  υπηρέτησε  την θεατρική τέχνη από όλες τις θέσεις (ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, καθηγήτρια υποκριτικής, καλλιτεχνική διευθύντρια, οργάνωση παραγωγής, ιδρύτρια νέων δυναμικών καλλιτεχνικών σχημάτων, επιμελήτρια σημαντικών θεατρικών δράσεων, οργάνωση σεμιναρίων, συντονίστρια θεατρικών φεστιβάλ κ.ά.). Απέκτησε την κατάλληλη εμπειρία και γνώση δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους όπως ο Νικηφόρος Παπανδρέου, ο Νίκος Χουρμουζιάδης, ο Απόστολος Βέττας, η Ρούλα Πατεράκη, κ.ά. Παράλληλα ακολούθησε τις σύγχρονες θεατρικές ανησυχίες και τάσεις νέων σκηνοθετών καθώς υπήρξε συντελεστής παραστάσεων που άφησαν ένα “καθαρό” στίγμα στην διαμόρφωση της νεωτερικότητας της θεατρικής Τέχνης.Εργάστηκε με νέους δραματουργούς και σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των προτάσεών τους, όπως η Ελένη Ευθυμίου, η Σοφία Ευτυχιάδου, η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, ο Γιάννης Μόσχος, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Μαρία Μαγκανάρη, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Δήμητρα Χουμέτη κ.ά. Από το 2015-2018 υπηρέτησε ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και από το 2018 και το 2020 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Εργάζεται στο χώρο των Τεχνών από τότε που γνωρίζει τον εαυτό της. Έχει μεγάλη εμπειρία και γνώσεις γύρω από την “εφεύρεση”, την υλοποίηση και τον συντονισμό δράσεων που αφορούν την πόλη και τους κατοίκους της. Το έργο που έχει καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια κατέχει μια αρκετά σημαντική και αξιόλογη θέση. Τέλος, η συνεχής και αδιάλειπτη συνεργασία της με νέους καλλιτέχνες την βοηθάει να είναι ενήμερη και ανοιχτή σε νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οραματίζεται ένα θέατρο άμεσο, ζεστό, οικείο, αληθινό και παράλληλα ανήσυχο, ασυνήθιστο,  δυναμικό. Ένα θέατρο που βρίσκεται εκεί που γεννιούνται οι καλές και θετικές σκέψεις, που διεκδικεί τη θέση του στα σύγχρονα καλλιτεχνικά γεγονότα της εποχής του και ταυτόχρονα εκπροσωπεί το γενέθλιο τόπο του.

Βασιλική Ασίκογλου

Η Ασίκογλου Βασιλική γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Δραματικής Σχολής Αρχή- Νέλλη Καρρά. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει. Διδάσκει Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην Δραματική Σχολή Αρχή- Νέλλη Καρρά (2019-Σήμερα). Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα τουΜενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία  της Μαίρης Ανδρέου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (2019-2020), Βρικόλακες του Ε. Ίψεν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου(2018), Το άλλο Σπίτι σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση(2016), Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2015), Πάνω στον Χρόνο σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου στη Μονή Λαζαριστών (2012) , Πρωινό Άστρο σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου (2011). Επίσης, έχει εργαστεί ως εισηγήτρια στα καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά της ομάδας Εν Δυνάμει Κυριακές στο Άνετον (2014) και ως βοηθός του Richard Antony Lucas και της Μαρίας Καβαλιώτη στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της ομάδας με τίτλο Χάρτινα Κοστούμια κ.α. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Πέτρο Σεβαστίκογλου, Κώστα Γάκη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Βιττόρια Κοτσάλου, Michael Klein, Ανθή Θάνου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Μάνια Παπαδημητρίου, Κώστα Βόμβολο καθώς και στο πρόγραμμα In and Out Θεατρικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Καλλιτεχνών από την Fabrica Athens & Mostar Friendensprojekt e.V, (Αθήνα-Βερολίνο 2020).

Σοφία Μπλέτσου

Η Σοφία Μπλέτσου, γεννήθηκε στις 12/3/1996 στα Ιωάννινα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο το 2014 φοιτώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο τμήμα Θεάτρου παρακολουθώντας τις κατευθύνσεις υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Διετέλεσε β΄ βοηθός σκηνοθέτη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην παράσταση Ελέφας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στα πλαίσια πρακτικής άσκησης. Από το 2017 είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, μιας κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Έχει συμμετάσχει σε εικαστικές εγκαταστάσεις της ομάδας αλλά και σε παραστάσεις όπως “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή πως να ντύσετε έναν ελέφαντα” στο φεστιβάλ των 54ων Δημήτριων, στο Our Stage- 4 Europäisches Bürgerbühnenfestival, και σε περιοδεία σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, και στην παράσταση Ερωτευμένα Άλογα στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019. Συμμετείχε επίσης ως ηθοποιός στην παράσταση Μαμά. Το δωμάτιο των θαυμάτων σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Στην παιδική παράσταση Ένα παιδί μετράει τ΄αστρα σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρεόυ, μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων. Συμμετείχε στην παράσταση χορού Η ιεροτελεστία της άνοιξης – ένας χάρτης σε χορογραφία της Βιττόριας Κωτσάλου. Δίδαξε στα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, και στο τμήμα ενηλίκων (2019 – 2020). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής από τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Σίμο Κακάλα, Νίκο Καραθάνο.

Χάρις Σερδάρη

Η Χάρις Σερδάρη είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υποκριτική στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή – Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος της Θεσσαλονίκης. Το 2015, μαζί με έξι ακόμα νέους συμμετέχει στο Φεστιβάλ Off off Athens με την παράσταση Homo tipotus, σε σκηνοθεσία Κώστα connie Ισαακίδη.   Τον Ιούνιο του 2018 συμμετέχει στο Διεθνές Καλοκαιρινό Πρόγραμμα «Λύκειο Επιδαύρου» για το Αρχαίο Θέατρο με θέμα City (polis) and the citizens.
Είναι μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει, μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Στα πλαίσια αυτής, συμμετείχε στην παράσταση Ο άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα και Ερωτευμένα ‘Άλογα σε διάφορες πόλεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εργαστεί ως επαγγελματίας φωτογράφος και υπήρξε υπεύθυνη του εργαστηρίου φωτογραφίας της ομάδας. Το 2020 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση Ανθισμένες Ροδακινιές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη.

Κυπαρίσσης Νίκος

Ο Νίκος Κυπαρίσσης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2013 και έχει παίξει στις παραστάσεις Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πως να ντύσετε έναν Ελέφαντα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Φεστιβάλ 54ων Δημητρίων, στο Our Stage- 4 Europäisches Bürgerbühnenfestival, και σε περιοδεία στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Σέρρες, Ιωάννινα, Λάρισα κ.α), Το Άλλο Σπίτι σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση, Ερωτευμένα Άλογα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους Κ.Θ.Β.Ε και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Από το 2013 συμμετέχει ενεργά στα εργαστήρια της ομάδας Εν Δυνάμει.

Θάνος Νανάσης

Ο Θάνος Νανάσης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2008 και έχει παίξει στις παραστάσεις Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πως να ντύσετε έναν Ελέφαντα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Φεστιβάλ των 54ων Δημητρίων , στο Our Stage- 4 Europäisches Bürgerbühnenfestival, και σε περιοδεία στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Σέρρες, Ιωάννινα, Λάρισα κ.α), Το Άλλο Σπίτι σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση, Ερωτευμένα Άλογα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους Κ.Θ.Β.Ε και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Από το 2008 συμμετέχει ενεργά στα εργαστήρια της ομάδας Εν Δυνάμει.

Μπιλιώνης Νικάνορας

Ο Νικάνορας Μπιλιώνης γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2015 .Από το 2015 συμμετέχει ενεργά στα εργαστήρια και τις δράσεις  της ομάδας Εν Δυνάμει.

Χάτσιος Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος Χάτσιος γεννήθηκε στην Κοζάνη. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2008 και έχει παίξει στις παραστάσεις Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πως να ντύσετε έναν Ελέφαντα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Φεστιβάλ 54ωνΔημητρίων, στο Our Stage- 4 Europäisches Bürgerbühnenfestival, και σε περιοδεία στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Σέρρες, Ιωάννινα, Λάρισα κ.α), Το Άλλο Σπίτι σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση, Ερωτευμένα Άλογα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους Κ.Θ.Β.Ε και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Από το 2008 συμμετέχει ενεργά στα εργαστήρια της ομάδας Εν Δυνάμει.

Μαρία Δαχλύθρα

Η Μαρία Δαχλύθρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2008 και έχει παίξει στις παραστάσεις Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πως να ντύσετε έναν Ελέφαντα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Φεστιβάλ των 54ων Δημητρίων, στο Our Stage- 4 Europäisches Bürgerbühnenfestival, και σε περιοδεία στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα (Σέρρες, Ιωάννινα, Λάρισα κ.α), Το Άλλο Σπίτι σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών ιδρύματος Ωνάση, Ερωτευμένα Άλογα σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους Κ.Θ.Β.Ε και στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, όλες σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Από το 2008 συμμετέχει ενεργά στα εργαστήρια της ομάδας Εν Δυνάμει.

Did you like this? Share it!

0 comments on “«I am my world» «Είμαι ο κόσμος μου»

Comments are closed.