«Τα σαράντα κλειδιά» σε καλοκαιρινή περιοδεία


«Τα σαράντα κλειδιά» σε καλοκαιρινή περιοδεία

«Τα σαράντα κλειδιά» σε καλοκαιρινή περιοδεία

Τα Σαράντα κλειδιά είναι μια πρόταση θεάτρου για θεατές κάθε ηλικίας βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Έξι ηθοποιοί ερμηνεύσουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
Η παράσταση πραγματοποιείται και με αφορμή και τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ιωάννου. Το παραμύθι αυτό, με τον τίτλο Η Μαρδίτσα, κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα, η οποία και το δημοσίευσε στον τόμο Σκύρος, Β’, Αθήνα 1943. Αργότερα, ο Γιώργος Ιωάννου το περιέλαβε στην ανθολογία του Παραμύθια του λαού μας, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2004 και είναι διάθέσιμο σε βιβλιοπωλεία.
«Τα σαράντα κλειδιά» σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου, ταξιδεύοντας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε πόλεις κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας Οδού σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, τις κοινότητες και τους δήμους.
«Τα σαράντα κλειδιά», μια παράσταση για όλη την οικογένεια, βασίζονται σε ένα υπέροχο λαϊκό σκυριανό παραμύθι που κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα και συμπεριέλαβε αργότερα στην ανθολογία του «Παραμύθια του λαού μας» ο Γιώργος Ιωάννου. Η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο για να ταξιδέψουν τους θεατές σε άλλες πολιτείες…
Οι ηθοποιοί αφηγούνται και ταυτόχρονα ερμηνεύουν, τραγουδούν, δημιουργούν τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Με τα πιο απλά υλικά, μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα ή κάστρο, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη και την ενσυναίσθηση.
«Τα σαράντα κλειδιά» μετρούν ήδη 41 παραστάσεις για σχολεία και 10.500 μαθητές από την Κοζάνη και την Περιφέρεια. Μετά από αυτήν τη σημαντική διαδρομή η παράσταση παρουσιάζεται πια σε πλατείες και σχολεία σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Πρέσπα, Φιλώτας, Αετός του Νομού Φλώρινας, Μεσοποταμία, Νεστόριο και Επταχώρι του Νομού Καστοριάς, Γρεβενά, Λευκόβρυση Κοζάνης κ.ά) και κατά μήκος του άξονα της Εγνατίας στο πλαίσιο της συνεργασίας του δικτύου των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού.
Τα σαράντα κλειδιά
Σκυριανό παραμύθι από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Σκηνοθεσία – Κείμενα – Απόδοση : Ελένη Δημοπούλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ
Βοηθός σκηνογράφου: Παρασκευή Ορφανίδου
Ζωγραφική εκτέλεση: Θάνος Στόκας
Σκηνοθεσία Βίντεο/μοντάζ: Κωνσταντίνος Ιορδάνου
Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Θέμης Θεοχάρογλου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Δημήτρης Φουρλής.
Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2016
Δημοτικό Θέατρο Κήπου
11 – 12 Ιουλίου:

“Τα σαράντα κλειδιά” (συριανό παραμύθι) από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Η τιμή γενικής εισόδου διαμορφώνεται στα 7 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α.
«Μερκούρεια 2016» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

 
Πηγή: cityportal 

Did you like this? Share it!

0 comments on “«Τα σαράντα κλειδιά» σε καλοκαιρινή περιοδεία

Comments are closed.